Ghid pentru alegerea articolelor textile din dormitor

Ghid pentru alegerea articolelor textile din dormitor

Textilele pentru dormitor includ nu doar lenjeriile de pat și cuverturile, ci și pernele, pilotele sau husele de protecție pentru saltele. Toate acestea sunt articole textile practice și utile, pentru ca dormitorul tău să-și îndeplinească rolul cu succes. Te vom ajuta să descoperi ce fel de materiale și modele ar trebui să alegi pentru a dormi cu adevărat bine. Cu ce începem?

Ghidul textilelor pentru dormitor

Lenjeria de pat

Dimensiuni pentru lenjeriile de pat

Este ușor să faci diferența între așternuturile pentru un pat de o persoană și cele pentru patul dublu. Începe să fie mai dificil atunci când vrem să alegem așternuturi de tip franțuzesc sau pentru paturi prelungite. Haide să aruncăm o privire!
Pentru un pat de o persoană alegem dimensiunile clasice de 140 x 200 cm sau 140 x 220 cm pentru varianta prelungită a patului single.
Dacă îți place să împarți pilota cu partenerul tău în fiecare seară, atunci alege așternuturile de tip franțuzesc, cu dimensiunile 200 x 200, 200 x 220 sau 240 x 200 (220) cm. În pachet vei găsi întotdeauna doar o husă pentru o singură pilotă și două fețe de pernă.

Tipuri de materiale pentru lenjeriile de pat

Mama ta îți spune că bumbacul clasic este perfect, prietena laudă în continuu microfibrele. Cum rămâne cu toți acești termeni misterioși, cum ar fi țesăturile percale sau microfibrele? Toate tipurile de materiale au avantaje și dezavantaje. De aceea, înainte de a cumpăra așternuturi, merită să iei în considerare așteptările tale, dar și pe cele ale persoanei pentru care le achiziționezi.
Materiale pentru lenjerii de pat
Lenjeria de pat din bumbac
  • moale și plăcută la atingere;
  • absoarbe perfect umezeala;
  • își păstrează culoarea și forma;
  • nu provoacă transpirație excesivă;
  • Dezavantaje: bumbacul se mototolește foarte ușor.
Bumbacul este moale, plăcut la atingere și îl poți găsi într-o varietate nesfârșită de culori și modele. Bumbacul absoarbe perfect umezeala, permite bine aerului să treacă prin fibrele sale, nu provoacă transpirații excesive și își păstrează culoarea și forma și după mai multe spălări. Singurul dezavantaj este că se șifonează. Dar dacă agăți lenjeria de pat din bumbac imediat după spălare, o vei putea călca mai ușor.

Lenjeria de pat din flanel
  • ideală pentru sezonul rece;
  • 100% bumbac, special pieptănat, cu gramaj ridicat, moale și pufos, având avantaje similare bumbacului obișnuit;
  • Dezavantaje: flanelul este foarte delicat.
Lenjeriile de pat din flanel sunt realizate din bumbac 100%. Bumbacul este pieptănat special pentru a crea o suprafață moale, ca de blană. Acest lucru face ca lenjeria de pat din flanel să fie delicată la atingere și, mai ales, mai călduroasă decât bumbacul în sine. Materialul nu se încrețește și nu trebuie călcat. Se recomandă să adăugi oțet atunci când îl clătești, astfel încât lenjeriile să fie mereu pufoase.

Lenjeria de pat din micropluș
  • microplușul este cunoscut și ca fleece /polar;
  • moale și călduroasă;
  • nu se scămoșează, nu trebuie călcată;
  • Dezavantaje: nu este recomandat pentru persoanele cu pielea sensibilă, materialul sintetic se electrizează static ușor;
Micropluș (fleece /polar) - fibre sintetice foarte fine, chiar mai subțiri decât firul de mătase naturală. Acest material fin este creat special pentru a păstra căldura, lăsând în același timp pielea să respire. Este rezistent, se întreține ușor și nu trebuie călcat. În plus, își păstrează culorile vii și după multe spălări. Acarienii și bacteriile „nu îndrăznesc” să se apropie de el, așa că este o alegere excelentă pentru persoanele cu alergii.

Cearșafurile

Cearșafurile

Dimensiuni cearșafuri

  • Pat pentru copii: 60 x 120 cm, 70 x 140 cm;
  • Pat single clasic: 90 x 200 cm;
  • Pat single prelungit: 90 x 220 cm;
  • Pat dublu clasic: 200 x 200 cm;
  • Pat dublu prelungit: 200 x 220 cm;

Tipuri de cearșafuri

Cearșaf neted
Dacă ești un fan al cearșafurilor clasice, netede, în formă de foaie dreptunghiulară, nu uita să alegi o dimensiune care să depășească suficient toate cele patru laturi ale saltelei, cu cel puțin 20 cm. Astfel, vei putea întinde cearșaful perfect sub saltea. Dezavantajul este că trebuie să îl calci după fiecare spălare.
Cearșaf plic și cearșaf elastic
Cearșaful plic are cusută o bandă elastică doar la colțuri. Cearșaful elastic este realizat dintr-un material flexibil și are și bandă elastică pe margini. Trebuie să ai grijă să alegi dimensiunile corecte, pentru că dacă cearșaful este prea mic pentru saltea, acesta se va întinde prea mult și se va deteriora. Cearșaful cu elastic și cearșaful plic se întind perfect peste colțurie saltelei, fără să fie nevoie să fie călcate.

Umpluturi pentru perne și pilote

Umpluturi pentru perne și pilote
Umplutură naturală:
Puf, pene și lână
Puful și penele:
  • reglează excelent nivelul de căldură și umiditate din pilotă/pernă;
  • puful și penele naturale NU sunt adecvate pentru persoanele cu alergii;
Lâna:
  • alegere excelentă pentru un stil de viață sănătos;
  • antibacteriană, termoregulatoare, respirabilă, ușoară, cu proprietăți de auto-curățare;

Mai multe detalii despre umplutura naturală



Umplutură sintetică:
Fibre siliconice și fibre goale
Fibrele goale:
  • izolează căldura;
  • ușoare și cu memorie de formă;
Fibrele siliconice:
  • moi, asigură o senzație plăcută în timpul somnului;
  • aceste fibre sunt des întâlnite la umpluturile pentru perne

Mai multe detalii despre umplutura sintetică



Alte textile pentru dormitor

Cuvertura

Cuvertura de pat îndeplinește o funcție estetică și dă un aspect ordonat patului, protejând, în același timp, lenjeria de pat de praf și polen.

Este important să alegi dimensiunea potrivită. Gândește-te dacă vrei să acoperi doar partea de sus a patului sau dorești să lași cuvertura să atârne până la podea. Dacă ar trebui să fie doar deasupra, alege aceleași dimensiuni cu lățimea și înălțimea patului. Pentru a ajunge la podea, alege dimensiunea care să fie de 2 ori înălțimea patului.

Perne cu spumă cu memorie

Este un tip de spumă poliuretanică care se adaptează formei corpului. Drept urmare, coloana cervicală se află într-o poziție optimă, ceea ce contribuie la un somn bun.

Huse de protecție

Crezi că husele de protecție pentru saltea sunt o necesitate doar în pătuțul copilului? Le vei aprecia și în patul tău dacă obișnuiesti să iei micul dejun dimineața în dormitor. Husa de protecție ajută la prelungirea duratei de viață a saltelei, protejează patul și îți oferă un plus de confort. Husele pot fi din bumbac sau din microfibre antialergice, tratate special pentru a te proteja de acarieni.


Blog posts

Loghează-te

Ți-ai uitat parola?

Nu ai un cont încă?
Crează cont