Cele 6 aspecte importante despre lenjeriile de pat

Cele 6 aspecte importante despre lenjeriile de pat

Cu siguranță că nu toți avem timp să spălăm lenjeriile de pat în fiecare zi. Și totuși, ne place foarte mult momentul când ne băgăm în pat și simțim mirosul proaspăt al lenjeriei. Așadar, cât de des ar trebui să îți speli lenjeria de pat? Sau cât de des ar trebui să o schimbi? Citește în continuare și vei afla care sunt cele 6 aspecte importante despre lenjeriile de pat.

De ce ar trebui să îți speli lenjeria de pat?

6 Aspecte importante despre lenjeriile de pat - cât de des să le speli

Cearșafurile de pat se murdăresc. Pe măsură ce dormi în ele, transpirația și uleiurile de pe pielea ta sunt absorbite de cearșafurile de pat. Dacă trece prea mult timp până să îți speli lenjeria de pat, bacteriile și germenii vor începe să se înmulțească pe cearșafuri. Când ne gândim la acest aspect, este posibil să ni se pară dezgustător. Totuși, trebuie să fim conștienți de faptul că, din cauza aceasta, pot să apară și anumite probleme de sănătate, precum acneea. De asemenea, simptomele alergice se pot agrava. Așadar, dacă dorești o piele curată și mai puține alergii, este recomandat să îți speli regulat lenjeria de pat. De asemenea, unele studii au arătat că există o strânsă legătură între cearșafurile curate și modul în care dormim.

Cât de des ar trebui să îți speli lenjeria de pat?

Sugestia noastră este să faci acest lucru la cel puțin 1-2 săptămâni. Dacă ți se pare exagerat, ar trebui să îți imaginezi că porți aceleași haine 6-8 ore pe zi, timp de o săptămână. Dacă dormi cu animalele de companie în pat, este recomandat să îți speli cearșafurile mai des.

După ce speli lenjeria de pat, recomandarea noastră este să o usuci imediat, astfel încât să își mențină mirosul proaspăt. Dacă folosești un uscător, poți adăuga o biluță din lână pentru a înmuia țesătura și pentru a reduce încrețirea rufelor. Poți usca lenjeria de pat și afară, pe un uscător de rufe pliabil, din metal, chiar dacă procesul de uscare este mai lung. Trebuie să te asiguri întotdeauna că cearșafurile de pat sunt uscate în totalitate, pentru a le putea folosi din nou.

cârlige

Ar fi bine să îți calci lenjeria de pat, pentru a îndepărta toate cutele. Odată călcate, cearșafurile trebuie pliate înainte de a le depozita. Pentru a le menține curate și fără praf, îți poți păstra așternuturile pliate într-o față de pernă.

Câte seturi de lenjerii ar trebui să ai?

Este indicat să ai mai multe seturi de lenjerii de pat. Ar trebui să ai întotdeauna un set de lenjerie de pat curat, pe care să îl pui în locul celui pe care îl vei spăla. Astfel, îți poți spăla cearșafurile fără să îți faci griji că nu se vor usca până seara, când te pui la somn. Un alt avantaj al existenței mai multor seturi de lenjerie este că acestea vor avea o durabilitate mai mare. În loc să speli aceeași lenjerie la fiecare 1-2 săptămâni, o vei spăla la 2-4 săptămâni. Acest lucru înseamnă că nu se vor uza atât de repede.

Ce tip de detergent să folosești pentru spălarea lenjeriilor?

Instrucțiunile de spălare pot varia de la o lenjerie la alta. De aceea, este bine să verifici și să urmezi, întotdeauna, instrucțiunile de spălare. Pe majoritatea instrucțiunilor, vei vedea că este frecvent recomandat să eviți înălbitorul, dar și balsamul cu un miros foarte puternic. Dacă îți place să ai lenjerii ușor parfumate, atunci poți folosi puțin balsam, dar care să nu fie foarte puternic parfumat. Mai poți folosi, de asemenea, odorizante pentru textile pentru a îți împrospăta cearșafurile între spălări. Dacă alegi un parfum relaxant, cum ar fi lavanda, s-ar putea chiar să te ajute să dormi mai bine.

De ce să speli lenjeria nouă?

Unul din cele 6 aspecte importante despre lenjeriile de pat se referă la spălarea unei lenjerii noi. Dacă ți-ai achiziționat sau intenționezi să achiziționezi o lenjerie nouă de pat, trebuie să știi că experții recomandă să o speli înainte să o folosești. Chiar dacă aceasta este ambalată, există o mulțime de motive pentru care nu ar trebui să o utilizezi fără a o spăla înainte. Cu siguranță, lenjeriile noi sunt curate. Totuși, unele dintre ele sunt dintr-un material care poate provoca mâncărime sau alergie unor persoane. În general, persoanelor cu pielea sensibilă li se recomandă cearșafuri din materiale naturale. Fibrele artificiale pot provoca roșeață și mâncărime. Însă, pentru toată lumea, uneori chiar și materialele organice, precum bumbacul sau bambusul, pot fi atât de rigide când sunt noi, încât provoacă disconfort.

Motive pentru care ar trebui să îți speli lenjeria de pat

  1. Materialul va fi mai moale după ce îl speli – cearșafurile noi – în special cearșafurile noi din bumbac – pot fi foarte rigide după ce le scoți din ambalaj. Cearșafurile rigide nu sunt foarte confortabile, te vor face să adormi mai greu și, așa cum am menționat mai devreme, pot provoca mâncărime.
  2. Vei scăpa de substanțele chimice – când se fabrică lenjeriile de pat, se pune accentul și pe faptul că acestea trebuie să arate excelent în ambalaj. Aproape toate lenjeriile de pat sunt ambalate într-un pachet de plastic transparent, astfel încât să poți arunca o privire peste aspectul lor. Pentru a arăta excelent, acestea sunt adesea tratate cu substanțe chimice. Bineînțeles, aceste substanțe chimice sunt sigure, dar pot da lenjeriei de pat un miros destul de puternic, care este posibil să nu fie pe placul tău. Dacă vei spăla lenjeria de pat înainte de a o folosi, se vor spăla și acești aditivi și te vei asigura că noile cearșafuri vor avea un miros plăcut atunci când le pui pe pat.
  3. Nu îți vei păta pielea – cearșafurile colorate conțin, de obicei, o mulțime de coloranți. Dacă nu îți vei spăla lenjeria nouă de pat înainte de a o utiliza, sunt mari șanse să te trezești cu pielea de aceeași culoare ca și cearșafurile. Acest lucru este cauzat de căldura corpului tău, care provoacă transferul de colorant în exces pe piele.

Când ar trebui să îți achiziționezi lenjerii noi?

6 Aspecte importante despre lenjeriile de pat

Chiar și cele mai scumpe lenjerii de pat nu vor dura pentru totdeauna. Cearșafurile din bumbac, cu un număr mare de fire de calitate superioară, sunt cele mai durabile.

Cu o utilizare medie, ar trebui să înlocuiești lenjeria de pat la fiecare doi ani. Dar aceasta nu este, în niciun caz, o regulă strictă. Ar trebui să înlocuiești lenjeria de pat mai devreme dacă observi oricare dintre următoarele: decolorare, îngălbenire, pete care nu mai pot fi scoase sau deteriorare a materialului.

Spălarea cearșafurilor în mod regulat, dar cu atenție, poate contribui la prelungirea duratei lor de viață.

Cum să alegi lenjeria de pat potrivită?

 

– În funcție de nevoile tale:

  • Dacă ești o persoană care se încălzește în timpul somnului, de preferat ar fi să alegi o lenjerie de pat dintr-un material respirabil, care să absoarbă transpirația și umezeala. În acest caz, recomandăm lenjeria de pat din 100% bumbac. Acest tip de material menține temperatura corpului tău. Țesătură de bumbac are caracteristici de respirabilitate foarte bune, este hipoalergenică, agreabilă la atingere, se potrivește perfect pentru persoane cu hipersensibilitate a pielii. Are conductivitate termică scăzută, vara protejează pielea de căldură, iar iarna păstrează căldura corpului.
  • Dacă ești o persoană friguroasă, ideal ar fi să alegi o lenjerie de pat mai groasă, din flanel. Lenjeriile din flanel sunt foarte călduroase, dar permit pielii să respire.
  • Dacă ai vreo alergie, trebuie să știi că indiferent de materialul pe care îl vei alege, important este să speli lenjeria de pat cu detergent hipoalergenic fără parfum.

– În funcție de dimensiuni:

  • Măsoară de 2 ori dimensiunea patului înainte să alegi o lenjerie nouă de pat. Important este de măsurat lungimea, lățimea și înălțimea saltelei, pentru a alege un cearșaf de dimensiunea corespunzătoare. Chiar dacă cearșaful de pat va fi puțin mai mare, acest lucru nu va afecta nici aspectul, nici confortul patului.
  • Trebuie să te asiguri că cearșaful de pilotă nu este nici mai mare, nici mai mic. Acesta trebuie, totuși, să aibă câțiva centimetri în plus, astfel încât să permită introducerea pilotei și așezarea acesteia în cearșaf.
  • Fețele de pernă trebuie să fie cu 4-6 cm mai mari decât pernele, astfel încât acestea să nu stea înghesuite și astfel să afecteze calitatea somnului.

– În funcție de culorile preferate:

  • Dacă ești o persoană care iubește simplitatea, poți opta pentru lenjerii albe simple sau pentru lenjerii într-o singură culoare.
  • Dacă ești o persoană care iubește culorile vii, poți opta pentru lenjerii colorate care au diferite modele.

Cele 6 aspecte importante despre lenjeriile de pat au scopul de a-ți arăta de ce trebuie să ții cont în momentul în care investești într-o lenjerie de pat. Lenjeria de pat este un produs care influențează calitatea somnului. Un material potrivit pentru lenjeria de pat trebuie să permită aerului să circule pentru ca pielea să fie oxigenată în permanență, să ofere un confort superior și să fie rezistent la multiple utilizări și spălări, fără a-și schimba culoarea sau țesătura. Așadar, investește în lenjerii de calitate și oferă-le îngrijirea corespunzătoare.

6 Aspecte importante despre lenjeriile de pat - achiziție lenjerie nouă

Blog posts

Loghează-te

Ți-ai uitat parola?

Nu ai un cont încă?
Crează cont